Teated

Avaliku testimise organisatsioon: Üks aasta COVID-19 viirust
18.03.2021

Head avaliku testimise kolleeg!

Täpselt aasta tagasi usaldati pandeemia ohjamiseks meile testimise korraldus Eestis. Võtsime avaliku testimise organisatsioonina kohustuse riigi ja rahva ees.

Nii avasime aasta tagasi täna, 18. märtsil esimese koroonatestimise telgi, seda Tallinnas, lauluväljakul. Järgmine päev võimaldasime testimist Tartus, Viljandis, Pärnus ja Narvas. Laupäeval juba Kuressaares ja Kohtla-Järvel ning sõitma hakkasid kodustestimise brigaadid. Viisime sisse testimise kõnekeskuse ja masinad hakkasid huugama 24/7 koroonatestimise laboris. Õhinapõhiselt, tundmatu viiruse vastu võideldes ühise suure meeskonnana kippusid tööpäevad minema öötundidesse.

Liialdamata, on olnud hullumeelne aasta.

Peale esimest kuud, st 15. aprillil andsime välja pressiteate, et avame testimiskohad veel viies linnas ja oleme ühe kuuga võtnud kokku 7500 ninaneelu proovi. Aasta hiljem testime sama palju ühes päevas ja rohkemgi veel. Suvi tõi veidi leevendust aga sügisel tõusis testimise maht veelgi, meie võrgustikku lisandus haiglaid ja aasta hiljem tunneme üksteise tuge virtuaalselt ning kanname endiselt üliolust rolli kaasmaalaste elude päästmisel. Meie ajutisena alanud projekt on muutunud püsivaks tegevuseks pandeemia ohjeldamisel ning määravaks osaks meie tööelust.

Tänaseks on meil 25 avaliku testimise punkti, brigaadid ja seirepartnerid, oleme teinud üle 1,5 miljoni kõne testimise kõnekeskusest, igapäevaselt panustab testimisse 700 inimest, suurim osa neist proovivõtjad ja laborandid, aga ka kõnekeskuse teenindajad, autojuhid ja tugifunktsioonide esindajad. Oleme saanud selle aastaga suurepäraselt hakkama tänu kõikidele Teile, projekti partnerite töötajate märkimisväärsele isiklikule ja kollektiivsele panusele.

Mitte kunagi varem pole Eesti meditsiini ajaloos erameditsiini asutused, haiglad ja riik teinud nii head koostööd nagu nüüd meie ühiselt. Läbi 365 päeva avaliku testimise tagamise oleme loonud riigis eduloo mida saame tuua eeskujuks maailmale.

Aga jääme realistideks, selle esimese aastaga ei ole meie missioon veel lõppenud. Testimine on kriitiliselt vajalik nii 2021. aastal, kui suure tõenäosesega ka järgmistel. Soovime, et suvi tooks ka käesoleval aastal leevendust ja leiaksite aega enesele ja oma lähedastele niipalju kui see on võimalik. Koguge jõudu, nautige eesti suve ja hoidke üksteist.

Palun edastage see kiri ka kolleegidele, et meie tänu jõuaks võimalikult paljudeni.

Aitäh Teile esimese ühise testimisaasta eest!.  

Jätkame üheskoos läbi pühendumuse, kõrge vastutustunde ja hea meeskonnavaimu meie olulist rolli Eesti elanike ees pandeemia võitmise nimel.

Tõnis Allik, Rainar Aamisepp
Avaliku testimise organisatsiooni nimel